sâmbătă, 12 noiembrie 2011

"the woman" - filmul lilith

in primul rand, mai multe detalii despre film aici.
Pe scurt filmul spune povestea unei femei salbatice la modul cel mai propriu care intr-o grota (chestie foarte interesanta, avand in vedere ca Lilith din mitul original tot intr-o pestera isi avea resedinta) care avea drept animal de companie un lup (ceea ce mi-a adus aminte de o carte pe care vreau sa o citesc  "Women who Run with Wolves" care se ocupa exact de tot aspectul asta, al femeii salbatice) si care este prinsa si sechestrata de un avocat mascul-feroce care isi conduce cu o mana de fier familia. Planul lui este sa o civilizeze cu parul - avand in vedere ca asta este un film de groaza, planul lui da chix intr-un mod absolut spectaculos si totul se termina intr-o baie de sange.
Acum, eroina filmului si cum se incadreaza ea in arhetipul Lilith/Luna Neagra - neimblanzita, salbatica, misterioasa, instinctuala, un paria neintegrat in societate, care are un conflict sangeros pe teme de putere cu figura patriarhala care incearca sa o domine.Este "cealalta femeie", fructul interzis, care lasa un gust foarte amar. Iar razbunarea ei este crunta. Exact ca in mitul original. Si mai interesant este ca in film apare si opusul ei arhetipal - Luna/Eva.
Gospodina dedicata, mama iubitoare si sotia supusa care nu indrazneste sa iasa din cuvantul masculului alfa, iar cand o face, spre sfarsitul filmului, consecintele sunt tragice pentru ea. Lilith o devoreaza la propriu si la figurat. Si ii ia copiii. Si aici e paralela Luna - Luna Neagra. Luna e mama iubitoare care ingrijeste. Luna Neagra Lilith e mama autoritara, dar care, in acelasi timp, e in stare sa ucida pentru a-si proteja progenitura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu